Minnematka.com

NOTE: To use the advanced features of this site you need javascript turned on.

Etusivu
Kreikka, Ateena PDF Tulosta

Yleistä Ateenasta

Ateena on Kreikan pääkaupunki. Ateenassa asuu 750 000 ihmistä ja metropoli alueella asuu kaikkiaan 3,7 miljoonaa asukasta. Lisäksi Ateenan alueella asuu noin puoli miljoonaa maahanmuuttajaa. Kaupunki on Ateenan politiikan, yritysmaailman, talouden, teollisuuden ja kulttuurin keskus. Ateena on yksi länsimaisen sivistyksen alkukodeista, mutta samalla se on metropoli, jossa vallitsee meluisa ja tunkkainen kaaos. Paikoin kaupungissa on pahoja ilmansaasteongelmia. Niinpä monelle Ateenan matkaajalle voi moudostua viha-rakkaussuhde kaupunkia kohtaan.

Nähtävyydet

Kaupunki on perustettu noin 1500 eaa. Kaupungin historia on pitkä ja kiinnostava. Antiikin ajalta on Ateenassa jäljellä muutamia raunioita eri puolilla kaupunkia. Noin 480 eaa. Akropolin siihenastinen rakennuskanta hävitettiin lähes täysin ja tilalle rakennettiin uusia komeampia rakennuksia, joista osa on säilynyt melko hyvässä kunnossa tähän päivään asti. Näistä rakennuksista kuuluisin on Parthenonin temppeli. Akropolin länsipuolella on Areiopagin kukkula, jossa toimi antiikin aikana kaupungin korkein tuomioistuin. Antiikin aikana kaupungin keskusta sijaitsi Akropolilta pohjoiseen agoralla eli torilla. Alueella on tehty paljon arkeologisia kaivauksia, joissa on löydetty mm. pylväshalleja, roomalaisaikainen Agrippan odeion, hallintorakennuksia ja temppeleitä. Ehdottomasti alueen näyttävin rakennus on Theseuksen temppeli. Klassisen ajan rakennuksia ovat myös Akropolin etelärinteellä oleva teatteri Dionysos, Asklepioksen kulttipaikka, Eumeneen stoa sekä Herodes Atticuksen odeion. Roomalaisaikana kaupungin keskusta siirtyi hieman itään, johon muodostui uusi torialue eli agora. 100-luvulla jaa. rakennettiin kaupunkiin suuri kirjastorakennus sekä Zeus Olympioksen temppeli rakennettiin valmiiksi. Lisäksi kaupungissa on muitakin antiikin raunioita kuten Pnyks-kukkulalla olevat jäänteet kansankokouspaikasta ja Plakassa Lysikrateen muistomerkki.

Plaka eli Ateenan vanha kaupunki on säästynyt 1960- ja 1970-luvun uudelleenrakentamiselta. Kaupunginosa on erittäin idyllinen alue. Vanhoissa rakennuksissa toimii paljon kauppoja, ravintoloita sekä hotelleja. Alueella sijaitsevat useat bysanttilaiset kirkot, joista kuuluisin on Pikku-Mitropolis. Ateenan kansallispuiston läheisyydessä sijaitsee Panathinaiko-stadion. Se on rakennettu 1800-luvulla antiikin mallin mukaisesti ensimmäisiä moderneja olympialaisia varten. Stadion on kokonaan rakennettu valkoisesta marmorista. Ateenassa on paljon historiallisia museoita kuten Bysanttilainen ja kansallinen arkeologinen museo.


     


Ravintolat

Kreikkalaiset kutsuvat usein ravintoloita tavernoiksi. Ateenassa ravintolatarjonta on erinomainen. Tyypillisiä ruokia ovat esimerkiksi liha-sipulipata, lihavarras, miekkakala, katkaravut ja lampaankyljykset. Kreikassa lisukkeet kuten perunat ja salaatti tilataan erikseen. Leipä kuuluu aina ns. kattausmaksuun. Ateria keskitasoisessa ravintolassa maksaa noin 15-20 euroa ruokajuomineen. Tavernassa voit saada aterian noin 10-15 eurolla. Ateenan parhaat kalaravintolat sijaitsevat Pireuksen Mikrolimano-satamassa. Iltaa voit viettää kaupungin jazzbaareissa, diskoissa, ulkoilmadiskoissa, buzukiyökerhoissa sekä rockbaareissa. Ateenassa on myös tarjolla klassisen musiikin konsertteja, balettia, teatteriesityksiä sekä konsertteja.

Ostokset

Ateenassa on hyvät ostosmahdollisuudet. Löydät kaupungista, niin muotiliikkeitä kuin pieniä kauppoja joissa myydään käsitöitä. Suosittuja tuliaisia ovat kengät, vaatteet, laukut, mausteet, öljyt sekä kreikkalaiset juomat. Parhaat shoppailupaikat ovat Syntagma-, Monastiraki- ja Omonia-aukioiden välisillä kaduilla sekä Kolonakin hienostokaupunginosassa. Kannattaa myös vierailla Monastirakin kirpputorilla ja Plakan pikkuliikkeissä


     


Rannat

Vaikka Ateena onkin metropoli, niin voit nauttia kohteessa myös rantalomasta. Uimarannat sijaitsevat reilun 20 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Rannoille on hyvät ja edulliset kulkuyhteydet kaupungista. Rannoilla on sisäänpääsymaksu, joka vaihtelee 4-10 euron välillä. Maksu sisältää yleensä myös aurinkotuolin- ja varjon.

Kulkuyhteydet

Vaikka Ateenassa onkin paljon asukkaita, niin kuitenkin keskusta sijaitsee hyvin pienellä alueella eli jalkaisin pärjää hyvin keskustan turistikohteissa. Julkinen liikenne on edullista, mutta aikataulut epätarkkoja. Esimerkiksi yhdellä lipulla voit matkustaa 90 minuuttia metrolla, raitiovaunulla, bussilla tai johdinautolla tai kaikilla näillä. 90 minuutin lippu maksaa 1 euron ja päivälippu 3 euroa (voimassa 24 tuntia). Liput ostetaan ennen matkaa esimerkiksi lehtikioskista ja ne leimataan kulkuneuvon leimauslaitteessa. Taksit ovat keltaisia ja parhaiten ne saa lennosta kiinni. Taksin lähtömaksu on 1 euro ja esimerkiksi 1-3 km matka keskustassa maksaaa 3 euroa. Taksit perivät laukuista lisämaksun. Pireuksen satamasta lähtee päivittäin kymmeniä lauttoja Kreikan eri saarille.

Ilmasto

Ateenan kesät ovat kuumia. Heinä-elokuussa päivän keskilämpötila on reilusti yli 30 astetta. Merivesi on noin 24 asteista loppukesästä. Ateenassa helteet alkavat toukokuussa ja päättyvät vasta lokakuun puolella. Talvisin on noin 15 astetta lämmintä päivisin.

Kuvia Kreikasta

Klikkaa tästä nähdäksesi kuvia Kreikasta

Majoituksia ja lentoja:

Lomamatkat
Lomamatkat järjestävät pakettimatkoja Kreikan eri kohteisiin.

Apollomatkat
Apollomatkat järjestävät korkeatasoisia pakettimatkoja Kreikan eri kohteisiin.

Hotels.com
Hotels.com:in sivuilla voit tehdä hotellivarauksia.

ebookers.fi
Ebookersin sivuilla voit koota mieleisesi loman koostuen lennoista ja majoituksesta

Supersaver
Supersaverin sivuilla voit koota mieleisesi loman koostuen lennoista ja majoituksesta

Seat24
Seat24-sivustolla voit tehdä hintavertailua lentoyhtiöiden välillä ja ostaa haluamasi liput.

Travelstart
Sivustolla voit koota mieleisesi loman koostuen lennoista ja hotellista.

 
< Edellinen   Seuraava >